Jak připravit čagový elixír
V tomto receptu si ukážeme, jak si vyrobit vlastní čagový elixír. Na přípravu budeme potřebovat drcený čagový čaj od Chaganely a vodu.
Ingredience
- 3 litry vody
- Hrst drceného čagového čaje Chaganela
Recept
- Připravíme si větší hrnec a nalijeme do něj čistou filtrovanou vodu
- Do vody přidáme hrstku drcené čagy (Vhodný je k tomu drcený čaj originál od značky Chaganela, tedy ten bez příměsi bylinek)
- Hrnec dáme na plotnu a zahříváme 2-4 hodiny při nízké teplotě (Voda by se nikdy neměla vařit a teplota by neměla překročit 60 stupňů Celsia)
- Nejjednodušší je zahřát vodu, stáhnout teplotu a nechat lehce probublávat (Ze začátku přikryjeme hrnec poklicí a průběžně můžeme čaj zamíchat)
- Na poslední 1-2 hodiny poklici z hrnce sundáme a vodu postupně odpařením zredukujeme
- Nakonec čaj přecedíme
Výsledkem je koncentrovaný čagový elixír. Po vychladnutí přelijeme elixír do sklenice a uchováváme v lednici až 7 dní.
Elixír můžeme přidat do kávy, čaje nebo jím zalejeme kostky ledu, doplníme vodou a podáváme jako ledový čaj.
Čagu na čagový elixír můžeme vařit opakovaně. Nezapomeňte, že drcenou čagu můžete převařit několikrát. Po přelití hotového elixíru přidejte do hrnce k drcené houbě více vody a znovu vařte několik hodin. To můžete opakovat, dokud bude čaga barvit, tedy dokonce až pětkrát.
Náš tip pro vás